Förrätt: Ugnsbakade tomater med halloumiost
Ingredienser:
1 förpackning kokta kidneybönor eller vita bönor (ca 400 g)4 bifftomater eller 6-8 normalstora tomater
1 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
1-1 1/2 förpackning halloumiost (à 250 g)
1 1/2 tsk franska örter
olivolja
nymalen svartpeppar
ev balsamicosirap
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Lägg dem i en ugnssäker form.
2. Dela tomaterna. Skala och skär löken i tjocka skivor eller klyftor. Dela vitlökarna. Lägg alltsammans ovanpå bönorna.
3. Skär halloumiosten i cm-tjocka skivor och lägg dem ovanpå tomaterna.
4. Krydda med örtkryddan och 1 krm peppar. Ringla över 1 msk olja.
5. Tillaga mitt i ugnen 25-30 minuter tills osten fått fin färg och löken är mjuk.
Servera gärna med lantbröd och ringla ev över lite balsamicosirap.
Varmrätt: Lax och räkgryta
Ingredienser
400 g skinn- och benfri fiskfilé. t ex gös eller lax
ca 300 g delikatesspotatis
3 msk konc. hummerfond
2 dl crème fraiche
200 g frysta tinade sugarsnaps
ca 100 g skalade räkor eller gärna mer
1/2 dl hackad dill + vippor till garnering
1 citron
Gör så här
1. Skala potatisen och koka den mjuk under lock i 3 dl vatten. Ta upp potatisarna, men spara kokvattnet i kastrullen.
2. Häll i hummerfond och crème fraiche i potatisvattnet.
3. Skär fisken i ca 3 cm stora bitar. Låt sjuda i såsen under lock 5-6
minuter tills fisken är klar. Blanda ner sugarsnaps, och
räkor. Tillsätt den kokta potatisen. Låt alltsammans bli varmt.
4. Tillsätt hackad dill och 1 krm pepparmix. Garnera med dillvippor. Servera grytan med bröd och citronklyftor.
Dessert: Pere alla bella elena
Ingredienser:
8 päron (t ex conference eller kaiser alexander)
några myntablad eller citronmeliss
Lag:
1 l vatten
6 msk socker
2 1/2 dl torrt vin
1 dl färskpressad citronjuice
Chokladsås:
2 äggulor
1 1/2 dl socker
1/2 5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 1/2 dl mjölk (3%)
Gör så här
1. Skala päronen. Skär bort en tunn skiva i bottnen så att päronen står stadigt.
2. Lägg päronen i en kastrull och häll på vattnet, det ska precis täcka. Tillsätt övriga ingredienser till lagen. Koka päronen mjuka. Kontrollera med en tandpetare. Det tar 10-30 minuter, beroende på hur mogna päronen är.
3. Gör såsen under tiden. Värm upp mjölken i en kastrull, den får inte koka.
4. Blanda äggulor, socker, mjöl och kakao i en annan kastrull.
5. Blanda försiktigt ner mjölken i kakaoblandningen på svag värme. Rör om hela tiden. Såsen ska bli helt slät. När såsen kokat upp är den klar.
6. Om såsen känns för tjock, späd med mer mjölk.
7. Låt såsen svalna något. Ringla den över päronen. Garnera med myntablad. Servera med glass.
söndag 25 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar